|
Wersja dla drukarki
[ Historia |
Miejsce |
Mistrzowie | Ceremonia |
Słowniczek ]
Ceremonia
Ceremonia Chanoyu
odbywa się w chaschitsu (pawilonie herbacianym). Kolejność wejścia
ustalana jest jednak już w machiai. Po opuszczeniu altany goście
pojedynczo i bezgłośnie wchodzą i zajmują swoje miejsca, po
drodze zaś kłaniając się malowidłu lub kompozycji kwiatowej
umieszczonej w tokonomie. Gospodarz wchodzi do pawilonu dopiero
wtedy, gdy wszyscy zajmą już swoje miejsca zapanuje całkowita
cisza, której nie powinno mącić nic, prócz szumu wody w gotującym
się kociołku (kama). Jak to opisał ważny Japoński erudyta i
esteta Okakura Kakuzo: "kociołek śpiewa, ponieważ na
jego dnie ułożono kawałki żelaza, tak by wydawały szczególną
melodię, w której usłyszeć można przytłumione przez chmury
echo wodospadu, dalekiego morza bijącego o skały, ulewy
przedzierającej się przez bambusowy las lub szum sosen na odległym
wzgórzu."
Ceremonia
Gdy
goście zajmą miejsca gospodarz i mistrz w jednym rozpoczyna
ceremonię. Najpierw bierze jedwabną ściereczkę (fukusa),
przyczepionej do pasa jego kimona i wyciera nią miseczki do
herbaty (chawan) i pozostałe utensylia. Następnie bambusową łyżeczką
(chashaku) z pudełka z laki (chaire) nabiera sproszkowanej
herbaty (matcha) i wsypuje ją do miseczki. Należy wsypać dwie
objętości chashaku. Z czajniczka postawionego na palenisku (w
zimie palenisko jest odsłonięte, by dawać ciepło, w lecie zaś
zasłonięte), za pomocą bambusowej chochelki (hishaku) nabiera
wody i nalewa ją do miseczki z herbatą. Gdy herbata jest już
zalana, gospodarz bierze do ręki bambusowy pędzelek (chasen) i
zaczyna nim mieszać herbatę, dopóki nie pojawi się piana -
"jaspisowy mus". Następnie podaje naczynie pierwszemu
gościowi, który winien mu podziękować (skłonić głowę i
powiedzieć "dziękuję za   herbatę" ("Otemae
chodai itashimasu")). Następnie gość dwukrotnie
obraca czarkę w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, tak
aby czarka nie była zwrócona przodem do niego. Później w małymi
łyczkami i w skupieniu rozpoczyna degustację napoju. Po wypiciu
herbaty należy kciukiem i palcem wskazującym prawej ręki wytrzeć
miejsce na czarce, które dotykaliśmy ustami. Palce wyciera się
serwetką papierową (kaishi). Następnie gość z powrotem obraca
czarkę oglądając ją przy tym i podziwiając i ustawia przodem
do siebie. Pustą miseczkę oddaje mistrzowi, który ją myje zimną
wodą umieszczoną w naczyniu
mizuashi, po czym ceremonia zaczyna
się od początku w intencji następnego gościa. W czasie Chanoyu
goście częstowani są tradycyjnymi słodyczami wykonanymi np. z
kolorowego cukru lub prasowanych glonów. Słodyczy nie bierze się
palcami tylko wykałaczką (kashiyoji). Jeśli gość nie zje
wszystkiego może resztę wziąć do domu. Ceremonia trwa dopóki
goście nie podziękują za herbatę.
^
do góry
|