Artykuły | Przepisy | Herbaciarnie | Galeria | Rozrywka | O stronie | Forum
 
Artykuły:
 
Opis herbaty
Chanoyu
Gong-Fu Cha
Mieszanki
Pionierzy
Ameryka
Europa
Klasyfikacja
Eliksir...
Aromatyzowane
Rooibos
Herbaciarnie
Orientalne
Spożycie
Tablice
Ciekawostki
Co Lepsze?
Co w herbacie?
Wróżenie z fusów
Pastylka

Wersja dla drukarki


Herbaty orientalne: cynamonowa

Herbata ta ma słodkawo - korzenny, troszkę kwaśny smak. Jest on wynikiem dodania właśnie cynamonu.
Cynamonowiec to wiecznie zielone drzewo pochodzące z południowo - wschodniej Azji. Znaną powszechnie przyprawą jest nic innego jak zmielona na proszek kora, ze wspomnianego wcześniej drzewa.
Do Europy sprowadzona została w XVII wieku przez Portugalczyków, którzy prowadzili uprawę cynamonowców na swoich plantacjach na wyspie Cejlon.
Dawniej cynamon traktowany był jako afrodyzjak, oraz przypisywano mu różnorakie działania lecznicze. Obecnie przyprawa ta ma jedynie pobudzać apetyt.



Herbaty orientalne: goździkowa

Herbata ta ma słodko - kwaśny korzenny smak i charakterystyczny zapach. Zawdzięcza to goździkom.
Są to nierozwinięte pączki kwiatowe, które kształtem przypominają gwóźdź. Pochodzą z wiecznie zielonego drzewa - goździkowca. Rośnie on na wyspach Oceanii
Po odkryciu drogi do Indii w XV wieku, zaczął się rozpowszechniać w Europie jako bardzo droga przyprawa.
Dawniej goździkom przypisywano wiele właściwości leczniczych (m. in. na układ trawienny) i pobudzających.
Obecnie stosuje się je jako środek aromatyczny i smakowy (np.: grzaniec, czyli ciepłe piwo lub wino z goździkami).
Do tej pory wyżej wspomniane herbaty widziałem jedynie w opakowaniach z logiem
Herbapolu Lublin. I pomimo, że składy tych dwóch napojów różnią się jedynie, odpowiednio, dodaniem goździków i cynamonu, to i tak gorąco polecam.

^ do góry


© Copyright Lucky 2006

Strona powstała 12.maja.1998 roku

Materiały znajdujące się na stronie można wykorzystywać dowolnie tylko i wyłącznie do celów niekomercyjnych.
W przypadku wykorzystania ich do celów komercyjnych proszę o kontakt z autorem strony.