Każdy wie, że picie kawy jedynie dla smaku mija się z celem. Używana jest, by
usunąć zmęczenie, ułatwić oddychanie itp. Jednak nie każdy wie, że zbyt częste picie tej
używki powoduje przyzwyczajenie organizmu do kofeiny zawartej w kawie i wówczas staje się ona bezużyteczna.
Lekarze podejrzewają, że kawa pita przez dzieci powoduje u nich nadpobudliwość
czy też zaburza rozwój kości. Inną hipoteza, do tej pory niepotwierdzoną jest
powodowanie przez kawę raka pęcherza moczowego i trzustki. Ważne jest także,
iż kawy nie powinny pić osoby starsze, ponieważ kofeina powoduje wytrącanie
wapnia z organizmu, co w konsekwencji może doprowadzić do osteoporozy.
Te wszystkie fakty prowadzą do jednej konkluzji - pić kawę nie
za często,
w ilości nie przekraczającej 650 mg kofeiny dziennie (tj. 4 - 5 filiżanek).
Warto również wiedzieć, że kofeina, jak inne narkotyki uzależnia,
toteż kawą również można sobie zaszkodzić. Co prawda dawka śmiertelna
wynosi około 80 filiżanek, ale lepiej nie ryzykować.
Kawa czy herbata?
Oczywiście, że herbata! Herbata nie zawiera kofeiny, tylko teinę, jedyną jej wadą,
jest zawartość miedzi. Jednak rekompensują nam to bioflawonoidy. Zwane są witaminą P
i usuwają z organizmu wolne rodniki i to do pięciuset razy skuteczniej niż witamina C.
Co poza tym? Nie dopuszczają do rozwoju raka, łagodzą reakcje alergiczne, chronią
zęby przed próchnicą, a geny przed uszkodzeniem, zmniejszają poziom cholesterolu,
zapobiegając miażdżycy. Zatem bliskie prawdy jest stwierdzenie, iż ludzie pijący
herbatę są zdrowsi niż pijący kawę.
Herbata herbacie nie równa
Naukowcy zgodnie twierdzą, że herbaty niesfermentowane
(zielone) lub półsfermentowane (czerwone) są zdrowsze niż
sfermentowane (czarne), ponieważ zawierają więcej bioflawonoidów. W miarę z
upływem lat coraz więcej dowiadujemy się o leczniczych właściwościach
zielonej herbaty: zapobiega rakowi płuc, piersi, jelita grubego, prostaty, żołądka,
a nawet skóry (stosowana zewnętrznie w kosmetykach). Już jedna filiżanka
dziennie ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Jednak ze względu na zawartość
teiny nie powinno się pić więcej niż 10 filiżanek czarnej herbaty dziennie.
Co dalej?
Herbaty nie należy
zalewać wrzątkiem (sprzyja to rakowi przełyku i traci smak). Nie powinno się
również jej słodzić, ponieważ to również zabija smak napoju. Nie dolewać
mleka, gdyż hamuje ono rozkład cennych składników w organizmie. Polecam
herbatę liściastą, nie z torebki, ponieważ posiada znacznie lepszy smak i
lepszą jakość.
^ do góry